Soli deo Gloria!
2018. április 09. hétfő, 04:54    PDF Nyomtatás E-mail
 
FacebookTwitterGoogle bookmark
Elfogott migránsokat adtak át Romániának
2017. október 04. szerda, 04:32    PDF Nyomtatás E-mail
Visszakerült Romániába az a tizenegy külföldi, akik illegálisan lépték át az államhatárt - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense kedden este az MTI-vel.

Plásztán-Kopcsa Kamilla emlékezetett rá, hogy hétfő este 22 óra 30 perc körül Debrecen közelében tizenegy határsértőt fogtak el a rendőrök.

A magát iraki és afgán állampolgárnak valló határsértők személyazonosságát, és azt, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon, nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A rendőrök a létavértesi határrendészeti kirendeltségre vitték a határsértőket, majd a meghallgatásukat követően kedden este átadták őket a román hatóság képviselőinek - jelezte a rendőrségi sajtóreferens.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark
Rákóczi Szövetség: pályázat Kárpát-medencei középiskolásoknak
2016. május 13. péntek, 03:54    PDF Nyomtatás E-mail
Idén is utazási pályázatot hirdet Kárpát-medencei magyar középiskolásoknak a Rákóczi Szövetség a nemzeti összetartozás napja alkalmából. A jelentkezéseket május 18-ig várják. 

A felhívás célja, hogy június 4-én, a nemzeti összetartozás napján a diákok egy másik, Kárpát-medencei ország magyar közösségéhez látogassanak el és minél több kulturális élménnyel gazdagodjanak és kapcsolatokat építsenek ki.

A programot idén is pályázati formában hirdette meg a Rákóczi Szövetség, arra bármely Kárpát-medencei középiskola jelentkezhet.

A pályázat feltétele, hogy az utazó középiskolás csoport a Kárpát-medencében legalább egy határt átlépjen és egy másik iskolával közös programot szervezzen június 4-éhez kapcsolódóan. Iskolánként egy autóbusznyi diák utazhat, ahhoz a Rákóczi Szövetség - a részt vevő diákok számától függően - 200 ezer forint utazási kerettámogatást ajánl fel, illetve igény szerint segít a fogadó iskola közvetítésében.

Jelezték: tavaly 431 Kárpát-medencei középiskola mintegy 13 500 diákja kapcsolódott be a szövetség diákutaztatási programjaiba.

További információk és a pályázati űrlap a Rákóczi Szövetség honlapján található: www.rakocziszovetseg.org.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark
A Forrásközpont a II. Székely Fesztiválon
2016. május 05. csütörtök, 04:09    PDF Nyomtatás E-mail
2016. május 5–8. között ismét megszervezik a Székely Fesztivált Budapesten, a Millenáris Parkban. Hargita Megye Tanácsa társszervezőként, a kulturális alintézményeit bevonva, színes programmal várja a II. Székely Fesztivál látogatóit.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont könyvesstandon népszerűsíti az intézmény kiadványait a fesztiválon.

Május 6-án 15.30–16.00 között a Millenáris D épületében, a galériában a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadó új, 2015-ben megjelent könyveit, A székelység története és a Székely jelképek pecséten, címeren című köteteket mutatják be.

Jelen lesz Hermann Gusztáv, A székelység története szerzője és szerkesztője, valamint Gyöngyössy János, a kötet illusztrátora. A székely jelképkutatások legújabb eredményeit tartalmazó kötetet P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Forrásközpont munkatársa mutatja be.

A Forrásközpont kulturális kínálata dokumentumfilmek vetítésével folytatódik. A 2015-ben készült dokumentumfilmekből a szervezők kettőt válogattak be a Székely Fesztiválon való bemutatásra: 16.30–17.30 között Fábián Kornélia Tájak, beszélő házak – Hargita megye tájházai című filmjét, 17.30–18.30 között pedig Bálint Arthur Babonák című filmjét vetítik a Millenáris Park D épülete mozitermében.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark
Még több támogatást kapnak a vidéki és határon túli fesztiválok
2016. április 13. szerda, 03:55    PDF Nyomtatás E-mail
Kétszázötvenmillió forint plusztámogatást kapnak az idén az állami költségvetésből a vidéki és határon túli fesztiválok - jelentette be Hoppál Péter kulturális ügyekért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán kedd este. 

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány külön költségvetési soron támogatja ezentúl a vidéki fesztiválokat. A 250 milliós támogatáson felül további félmilliárd forint jut a vidéki fesztiválokra a Nemzeti Kulturális Alapon (NKA) keresztül. Felhívta a figyelmet az NKA meghívásos pályázatára is, amellyel még 200 millió forinthoz juthatnak a vidéki fesztiválok.

Hangsúlyozta: a tavalyi 250-300 millió forintos támogatás helyett az idén 750-800 millió forinttal több jut vidéki fesztiválokra.

Felidézte, hogy kiemelt támogatásban részesült, 345 millió forintot kapott az idei Bartók-év programsorozat részeként a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál. Az elmúlt három évben 1 milliárd 950 millió forintra nőtt a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a CAFe Budapest támogatása.

"A 750 millió plusztámogatással azt céloztuk meg, hogy ne csak Budapesten, hanem a vidéki városokban is kiépülhessenek azok a rangos kulturális bázisok, amelyek odavonzzák a turistákat" - hangsúlyozta az államtitkár.

Elmondta, hogy a 25. Zempléni Fesztivál az idén 100 millió forint, a kapolcsi fesztivál 60 millió forint, a Pécsi Országos Színházi Találkozó 65,5 millió forint, az Ördögkatlan 40-45 millió forint támogatáshoz jut az idén. A határon túli magyar fesztiválok közül a kolozsvári magyar napok rendezvénysorozatát pedig 20 millió forinttal támogatják.

Az államtitkár kitért arra, hogy a vidéki és fővárosi kulturális fesztiváloknak jelentős a gazdasági felhajtóerejük. A Turizmus Zrt. kimutatása szerint tavaly mintegy 7 százalékkal nőtt a bevétel a jelentősebb kulturális fesztiváloknak köszönhetően az adott településen.
 
FacebookTwitterGoogle bookmark


1. oldal / 167